Burek z mięsem i twarogiem

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 300 g twarogu chudego Łaciatego
  • 120 ml śmietanki UHT Łaciatej 18%
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 ml bulion warzywny lub mięsny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki węgierskiej
  • 3 łyżeczki pomidorów suszonych (paski)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku
  • masło Łaciate do smarowania

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i cebulę siekamy. Na patelnię wylewamy olej z pomidorów suszonych i smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy suszone pomidory w paskach.



Krok 2

Na patelnię dodajemy mięso i doprowadzamy pieprzem ziołowym oraz papryką węgierską. Całość podlewamy bulionem i dusimy do odparowania.



Krok 3

W małym rondelku roztapiamy masło.



Krok 4

W misce umieszczamy twaróg chudy Łaciaty. Dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę UHT Łaciatą 18%.



Krok 5 

Ciasto filo wyciągamy z lodówki i smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Następnie smarujemy twarogiem i na wierzchu rozkładamy usmażone mięso. Zawijamy w rulon. Czynność powtarzamy z każdym płatem ciasta.



Krok 6 

Gotowe rulony ciasta układamy na okrągłej blasze. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.

Upieczony burek podajemy na ciepło.



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.