Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odsącz je z płynu (nie wylewaj go) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łusek i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pokrojone grzyby, 100 ml wody z grzybów, sos sojowy, tymianek oraz lubczyk. Zamieszaj i duś na średnim ogniu przez 20 minut. Dolej kolejne 100 ml płynu i duś, aż grzyby zrobią się całkowicie miękkie. Na koniec dodaj masło, wymieszaj, dopraw do smaku sola i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Zimy farsz wymieszaj z kaszą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto. Jeśli będzie za bardzo kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Jeśli będzie zbyt suche - dodaj więcej śmietany. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wytnij krążki o średnicy około 5 cm. Na środek każdego krążka nałóż porcję nadzienia i zlep pierogi. Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp czarnuszką.
Wstaw pierogi do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż pierogi uzyskają złocisto brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dipem śmietanowym. Smacznego!
Dodaj komentarz