Składniki:

  • 1 karp
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 cebule
  • Przyprawa do ryb
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 200 g pieczarek
  • Po 2 łyżeczki majeranku i słodkiej mielonej papryki
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 cytryna do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Karpia sprawiamy i siekamy 1 cebulę. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny, 5 łyżkami oleju, posypujmy przyprawami i posiekaną cebulą. Pozostawiamy na 6 godzin w lodówce.



Krok 2

Piekarnik nastawimy na 180ºC. Podgrzybki moczymy, gotujemy i odsączamy. Resztę oleju wlewamy do brytfanny i układamy w nim karpia. Zalewamy go zalewą z grzybów. Rybę posypujemy pokrojonymi pieczarkami, podgrzybkami i cebulą.



Krok 3

Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku o temperaturze 180ºC, wyjmujemy i obkładamy plastrami cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.