Pieczone przepiórki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 wypatroszonych przepiórek
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • dodatkowo kawałek sznurka do wędlin

Przygotowanie

Przygotowanie:

Tuszki przepiórek oczyść dokładnie z piór, opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
Masło pokrój w plastry i posyp je przyprawami oraz solą. Odstaw kilka plasterków masła do posmarowania tuszek.
Resztę masła ostrożnie włóż pod skórę, tak aby zakryło pierś.
Odłożonym wcześniej masłem posmaruj nóżki i skórkę na piersi oraz włóż po małym kawałku do środka przepiórki.
Nóżki zawiąż sznurkiem.
Tak przygotowane przepiórki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C z termoobiegiem i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, posmaruj skórkę miodem i piecz przez kolejne 5 -7 minut, aż ładnie się zarumieni.
Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wskazówki

Mięso przepiórki jest bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne, ale trzeba pamiętać, że to bardzo drobne ptaki. Na jedną osobę należy liczyć minimum 2 sztuki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.