Świąteczne pierniki

Święta Bożego Narodzenia bogate są w wiele tradycyjnych dań, w tym także w kruche pierniczki, których nie może zabraknąć w te wyjątkowe dni na stole. Warto je przyozdobić lukrem. Sprawdzą się także jako ozdoba na choinkę. Wystarczy przed włożeniem ich do piekarnika zrobić w cieście dziurkę do zawieszki.

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
  • - 2 jajka
  • - 100 g masła
  • - 200 g cukru pudru
  • - 20 g miodu
  • - łyżeczka sody oczyszczonej
  • - cynamon według uznania

Lukier:

  • - 200 g cukru pudru
  • - 5-6 łyżek wody

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do miski wrzuć mąkę, masło, sodę oczyszczoną, cukier puder i cynamon. Energicznie mieszaj. Połóż ciasto na blat i posiekaj nożem. Ułóż je tak, by zostawić w środku puste miejsce. Wlej w dziurę miód i ubite jajka. Wyrób ciasto, następnie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm.



Krok 2

Z ciasta wykrój wzorki wybranymi przez siebie foremkami. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ciastka połóż obok siebie, zachowując odstęp. Piecz w piekarniku przez 10 min.



Krok 3

W tym czasie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo wodę i ucieraj, aż uzyskasz gładką masę. Ozdób pierniki według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.