Święta Bożego Narodzenia bogate są w wiele tradycyjnych dań, w tym także w kruche pierniczki, których nie może zabraknąć w te wyjątkowe dni na stole. Warto je przyozdobić lukrem. Sprawdzą się także jako ozdoba na choinkę. Wystarczy przed włożeniem ich do piekarnika zrobić w cieście dziurkę do zawieszki.
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Do miski wrzuć mąkę, masło, sodę oczyszczoną, cukier puder i cynamon. Energicznie mieszaj. Połóż ciasto na blat i posiekaj nożem. Ułóż je tak, by zostawić w środku puste miejsce. Wlej w dziurę miód i ubite jajka. Wyrób ciasto, następnie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm.
Z ciasta wykrój wzorki wybranymi przez siebie foremkami. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ciastka połóż obok siebie, zachowując odstęp. Piecz w piekarniku przez 10 min.
W tym czasie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo wodę i ucieraj, aż uzyskasz gładką masę. Ozdób pierniki według uznania.
Dodaj komentarz