Pyszne danie obiadowe, które z powodzeniem możemy podać również podczas imprezy ze znajomymi. Idealnie sprawdzi się także w formie przystawki. Soczyste, chrupiące mięso, które wręcz rozpływa się w ustach.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Soja
Składniki marynaty mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Żeberka myjemy i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut, po czym odcedzamy.
Wystudzone żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10 minut.
Dodaj komentarz