PIEGUSERNIK

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek pełnoziarnistych lub herbatników,
  • 30 g masła Łaciatego

Składniki na masę serową:

  • 1 kg co najmniej półtłustego twarogu Mlekpol (np. Mazurski),
  • 300 ml śmietanki kremówki co najmniej 30% Łaciata,
  • 6 jaj z wolnego wybiegu,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżki mąki kartoflanej,
  • skórka zeskrobana z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki suchego maku niebieskiego,
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego,
  • kilka kropli ulubionego naturalnego aromatu do ciast

Składniki na krem lemon curd:

  • 1 jajo z wolnego wybiegu,
  • 1 żółtko dodatkowo,
  • 80 g cukru,
  • 40 g masła Łaciate,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie spodu ciasta:

Ciastka i masło zmiksować w blenderze na konsystencję mokrego piachu. Tą masą wykładamy wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Wyrównujemy i dobrze dociskamy, a potem podpiekamy w temperaturze 175 stopni C. przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.



Przygotowanie masy serowej:

Wszystkie składniki na masę prócz maku umieszczamy w misie i miksujemy aż do połączenia, ale niezbyt długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Dodajemy mak i mieszamy krótko.



Pieczenie:

Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach C. przez ok. 70-75 minut lub nieco dłużej, aż cała powierzchnia wypiecze się i zetnie. Sernik studzimy.



Przygotowanie masy lemon curd:

Czas na lemon curd. Cytrynę szorujemy szczoteczką, wyparzamy i ścieramy skórkę. Wyciskamy też sok. Jajko, żółtko i cukier wkładamy do garnuszka i roztrzepujemy. Podgrzewamy tę masę na małym ogniu, mieszając. Dodajemy masło i sok wyciśnięty z cytryny, a potem mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli pojawią się grudki, krem możemy przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu smarujemy kremem wierzch sernika i chłodzimy.



Wskazówki

Lemon curd można zastąpić lukrem, ale moim zdaniem ten cytrynowy krem idealnie pasuje do piegusernika! :)

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.