Pizza ze świeżymi ziołami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • ½ szkl. ciepłego mleka Łaciate
  • ½ szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii

Dodatkowo:

  • 30 dag pomidorów
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag parzonego boczku
  • 6 plasterków wędzonego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Sos sojowy
  • Ketchup

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, wodą mineralną i kilkoma łyżkami mąki. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, sól i oliwę, wyrobić. Pod koniec wmieszać umyte, osuszone i posiekane zioła, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 3

Pomidory umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć na rozgrzanym maśle, przetrzeć przez sito, odparować.



Krok 4

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, poddusić. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć do odparowania płynu.



Krok 5

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce. Wyłożyć pieczarki z sosem, ułożyć plasterki boczku i wędzonego sera. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.