Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, wodą mineralną i kilkoma łyżkami mąki. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, sól i oliwę, wyrobić. Pod koniec wmieszać umyte, osuszone i posiekane zioła, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
Pomidory umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć na rozgrzanym maśle, przetrzeć przez sito, odparować.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, poddusić. Następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym i pieprzem. Smażyć do odparowania płynu.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce. Wyłożyć pieczarki z sosem, ułożyć plasterki boczku i wędzonego sera. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz