Pierniczki korzenne

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g masła Łaciate
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej

Dodatkowo:

  • Skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj jajko i ponownie ubijaj przez około 3 minuty. Dodaj przyprawy, miód i cynamon. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto uformuj w kulkę i odłóż do lodówki na godzinę.



Krok 2

Stolnice podsypać mąką i dość cienko rozwałkuj ciasto. Za pomocą foremek wytnij kształty pierniczków.



Krok 3

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Każdą partię piecz przez około 8-10 minut w 180°C. Przechowuj w szczelnym pojemniku z dodatkiem skórki pomarańczowej. Smacznego!



Wskazówki

Z przepisu wychodzi około 40 sztuk pierniczków.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.