Pierniczki z mąką orkiszową

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 10 dag mąki orkiszowej,
  • 15 dag mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu,
  • 12,5 dag masła Łaciate,
  • 1/4 szklanki mleka Łaciate,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie

Krok 1

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, miód i masło i podgrzewać do rozpuszczenia się składników, a następnie ostudzić. Obie mąki połączyć ze sobą, dodać proszek do pieczenia oraz sodę, wsypać przyprawę do piernika i wymieszać. W mące zrobić dołek , wlać ostudzona masę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Wałkować na stolnicy podsypanej mąką, wykrawać pierniczki i piec na blasze wyłożonej pergaminem przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy wg uznania, bez lukru i dekoracji też są smaczne.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.