Pierniki świąteczne

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szk mąka, ,
  • 2 szt jajka, ,
  • 160 g masło łaciate, ,
  • 1/2 szk miód, ,
  • 1/2 szk cukier puder,,
  • 2 łyżeczki soda, ,
  • 2 łyżeczki kakao, ,
  • 3 łyżeczki przyprawa do piernika,

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wymieszać wraz z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Miód wraz z masłem podgrzewać i mieszać do momentu rozpuszczenia się masła, przestudzić. Dodać cukier oraz jajko i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki



Krok 2

Po tym czasie ciasto podsypać mąka i rozwałkować na grubość około 5 mm. Za pomocą foremek wycinać różne kształty pierników. Piec 7 – 10 minut w temperaturze 175 stopni. Pierniki udekorować według uznania.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.