Pierogi z malinami i serem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego
  • 1 szkl. malin
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 22%
  • Cukier

Dodatkowo:

  • śmietanka Łaciata 30 %
  • Cukier puder
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać szczyptę soli, oliwę z oliwek, jajko i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.



Krok 2

Umyte maliny osuszyć na papierowym ręczniku.



Krok 3

Ser zmiksować z cukrem z wanilią i śmietaną (można dosłodzić cukrem według uznania).



Krok 4

Cisto rozwałkować, wycinać krążki, ułożyć porcję sera i maliny. Przykryć drugim krążkiem ciasta, dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić, włożyć na talerze, posypać pozostałymi malinami.



Krok 5

Podawać z dodatkiem ubitej śmietanki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.