Danie: Podwieczorek, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, dodać jajko, ciepłą wodę i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię, pozostawić na pół godziny.
Przeciśnięty przez praskę ser włożyć do miski, dodać jajko, cynamon i cukier z ziarenkami wanilii, wymieszać.
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, połączyć z serem, dodać pokrojoną miechunkę, wymieszać ( w przypadku mniej słodkich gruszek można dodać więcej cukru ).
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i na każdy włożyć porcje nadzienia.
Bardzo dokładnie zlepić. Partami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.
Pierożki przed podaniem polać rumianym masełkiem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.
Dodaj komentarz