Pinsa z cukinią

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 360 ml letniej wody
  • 5 g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 zielona cukinia
  • 250 g sera Królewski z Kolna Mlekpol
  • 1 dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta bazylii
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów z ziołami w paskach
  • 1 szczypta soli
  • rukola
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

W misce połącz mąkę pszenną z mąką ryżową, drożdżami i wodą. Ciasto polej oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na min. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Rękami zmoczonymi lekko oliwą rozłóż ciasto na blaszce i uformuj z niego gruby placek. Pinsę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.



Krok 2

Obrane i wydrążone pomidory pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oliwie. Dodaj paski suszonych pomidorów z ziołami, suszoną bazylię i posól. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Podpieczoną pinsę wyjmij z piekarnika i ostaw na kilka minut. Ser żółty pokrój w kostkę.



Krok 3

Placek posmaruj sosem pomidorowym. Wierzch wyłóż plasterkami cukinii, posyp serem żółtym i suszonym oregano. Pinsę piecz kolejne 10 minut w takiej samej temperaturze.



Krok 4

Pinsę przed podaniem posyp rukolą. Podawaj ją z dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.