Pierś z kurczaka podana z gruszkami, czerwoną porzeczką i sosem porzeczkowym idealnie nadaje się na ważne uroczystości. Możemy serwować ją na ciepło i na zimno – w obu przypadkach smakuje wyśmienicie.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Piersi z kurczaka nacieramy sokiem z cytryny, olejem, solą, papryką i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Piersi z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wino, gruszki, czerwoną porzeczkę i żurawinę. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Filety kroimy, część gruszek wyjmujemy na talerz, pozostałe blendujemy razem z żurawiną i porzeczką. Tak otrzymanym sosem polewamy mięso. Podajemy z kawałkami owoców.
Dodaj komentarz