Tarta serowa z truskawkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250g mąki,
  • 160g zimnego masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 żółto

Nadzienie serowe:

  • 400ml mleka 3,2%
  • 250g twarogu półtłustego MLEKPOL,
  • 60g cukru,
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

Masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko. Zagnieść szybko ciasto. Wylepić nim formę do tarty. Ponakłuwać. Wstawić na 1 godz. do zamrażalnika.
Wsadzić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 – 15 minut lub dłużej, do zezłocenia.



Przygotowanie nadzienia:

Mleko lekko podgrzać. Dodać do niego twaróg, cukier i pastę waniliową.
Wszystko razem zmiksować na gładki krem. Dodać rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody i napęczniałą żelatynę.
Wszystko razem wymieszać. Poczekać aż masa zacznie lekko tężeć. Wlać na wystudzony spód z ciastem.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Udekorować truskawkami, borówkami i listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.