Chleb żurawinowo-pomarańczowy

Ten chleb jest idealny na śniadanie lub jako przekąska. Można go podać samodzielnie lub z masłem.

Danie: Śniadanie, Deser, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie, Deser, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 1½ szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • ½ szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 22x12 cm - najlepiej chlebową keksówkę.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.



Krok 3

W innej misce połącz sok pomarańczowy, rozpuszczone masło, startą skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystko się połączy.



Krok 4

Orzechy włoskie i żurawinę posiekaj, a następnie dodaj do miski. Delikatnie wymieszaj łyżką.



Krok 5

Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 55-65 minut, aż wykałaczka wbita w środek chleba wyjdzie czysta.



Krok 6

Po upieczeniu, pozwól chlebowi ostygnąć w formie przez ok. 10 minut. Po tym czasie przenieś chlebek na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!



Wskazówki

Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak pomarańczy, możesz dodać trochę więcej startej skórki pomarańczowej.

Jeśli używasz mrożonej żurawiny, nie rozmrażaj jej przed dodaniem do ciasta.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.