Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, oliwę, sól, cukier, żółtko i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W miedzy czasie ketchup wymieszać z oregano. Oliwki pokroić w krążki, cebulą posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso pokroić w kostkę. Ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć na 10 minut. Posmarować przygotowanym sosem, ułożyć baleron, mięso, oliwki i cebulę. Posypać serem i papryką, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, oliwę, sól, cukier, żółtko i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W miedzyczasie ketchup wymieszać z oregano. Oliwki pokroić w krążki, cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso pokroić w kostkę.
Ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć na 10 minut. Posmarować przygotowanym sosem, ułożyć baleron, mięso, oliwki i cebulę. Posypać serem i papryką, włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15-18 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz