Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i wodą gazowaną. Wsypać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie wsypać pozostałą mąkę, dodać, sól, olej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, wyrobić ciasto, uformować placek na pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać pokrojone pomidory, podsmażyć, przetrzeć przez sito. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, odparować.
Szynkę i umyte boczniaki pokroić w paski, cukinię w plasterki.
Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem, posypać żółtym serem, wyłożyć boczniaki, szynkę i cukinię. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 10-12 minut.
Dodaj komentarz