Pizza z boczniakami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • ½ szkl. ciepłego mleka Łaciate
  • ½ szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Dodatkowo:

  • ½ cebuli
  • 15 dag boczniaków
  • 5 dag szynki
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 mała cukinia zielona
  • 8-10 dag startego żółtego sera
  • 25-30 dag pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i wodą gazowaną. Wsypać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie wsypać pozostałą mąkę, dodać, sól, olej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, wyrobić ciasto, uformować placek na pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 2

W rondlu rozgrzać masło, wsypać pokrojone pomidory, podsmażyć, przetrzeć przez sito. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, odparować.



Krok 3

Szynkę i umyte boczniaki pokroić w paski, cukinię w plasterki.



Krok 4

Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.



Krok 5

Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem, posypać żółtym serem, wyłożyć boczniaki, szynkę i cukinię. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 10-12 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.