Słodka wersja pizzy. Zachwyci najmłodszych gości. Sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Drożdże: rozpuścić w 2/3 kubka wody i wsypać cukier. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę oraz sól. Zagniatamy puszyste ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Czekoladę białą i mleczną łamiemy na drobne kawałki. Rozpuszczamy czekoladę osobno białą i osobno mleczną, w kąpieli wodnej. Dodajemy do każdej miseczki porcję śmietanki Łaciatej.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Z wyrośniętego ciasta formujemy kształt koła. Bardzo ważne, aby pamiętać o uformowaniu wysokich brzegów ciasta.
Ciasto pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Po wyjęciu pizzy, dekorujemy ją rozpuszczoną czekoladą według własnego uznania.
Używając wykałaczki możemy połączyć różne kolory czekolady.
Dodaj komentarz