Ciasto:

  • - 400 g mąki pszennej
  • - 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 25 g drożdży
  • - woda
  • - łyżeczka cukru
  • - szczypta soli

Dodatki:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże: rozpuścić w 2/3 kubka wody i wsypać cukier. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę oraz sól. Zagniatamy puszyste ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.



Krok 2

Czekoladę białą i mleczną łamiemy na drobne kawałki. Rozpuszczamy czekoladę osobno białą i osobno mleczną, w kąpieli wodnej. Dodajemy do każdej miseczki porcję śmietanki Łaciatej.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Z wyrośniętego ciasta formujemy kształt koła. Bardzo ważne, aby pamiętać o uformowaniu wysokich brzegów ciasta.



Krok 4

Ciasto pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Po wyjęciu pizzy, dekorujemy ją rozpuszczoną czekoladą według własnego uznania.



Wskazówki

Używając wykałaczki możemy połączyć różne kolory czekolady.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.