Niebiańska beza

Autor:

Safona88

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza

  • 6 białek ,
  • 1 szklanka cukru (drobny do wypieków) ,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu winnego

Masa

  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 250ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 100g wiśni (w sezonie zimowym mrożone),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Ubijamy białka na sztywno. Po ubiciu dodajemy łyżka po łyżce cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę miksujemy. Następnie ocet winny i znów miksujemy.



Krok 2

Z gęstej masy na blaszce formujemy dwa okrągłe placki (około 20cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp 120st (30minut) Kolejnie zmniejszamy do 100st (pozostawiamy na 2h)



Krok 3

Miksujemy przez 5 minut serek, śmietankę i cukier waniliowy. (produkty mleczne dobrze schłodzone)



Krok 4

Po wystygnielęciu bezy układamy jeden placek na spód. Przekładamy połową masy, Kolejnie układamy owoce, resztę masy i przykrywamy drugim plackiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.