Pizza z pomidorami, czosnkiem i czarnuszką

Autor:

Śnieżynka

Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, oliwę i przyprawę, wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy, uformować krążek, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć na kilkanaście minut. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Wsypać pokrojone pieczarki, poddusić. Dodać ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Farsz wyłożyć na przygotowany krążek z ciasta. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/4 szkl. mleka Łaciate
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki przyprawy pomidorowo-czosnkowej z czarnuszką

Dodatkowo:

  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 dag pieczarek
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • Sól
  • Pieprz
  • 12 dag sera camembert
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, wodą i mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, zagnieść ciasto, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Następnie dodać sól, oliwę i przyprawę, wyrobić.



Krok 3

Na posypanej mąką stolnicy uformować krążek, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć na kilkanaście minut.



Krok 4

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy z posiekaną cebulą. Wsypać pokrojone pieczarki, poddusić. Dodać ketchup, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.



Krok 5

Farsz wyłożyć na przygotowany krążek z ciasta.



Krok 6

Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.