Zupa krem z grochu łuskanego

Autor:

Śnieżynka

Groch wypłukać, zamoczyć w zimnej wodzie na 1 godzinę. Następnie wodę odlać, zalać wywarem z mięsa, gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać pokrojone warzywa, liść laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Z zupy usunąć liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z usmażonym boczkiem i pieczywem.

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. łuskanego grochu
  • 3 szkl. wywaru z kurczaka
  • ¼ pietruszki
  • ½ marchewki
  • ⅓ cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 6-7 szt. ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Boczek wędzony
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Groch wypłukać, zamoczyć w zimnej wodzie na 1 godzinę.



Krok 2

Następnie wodę odlać, zalać wywarem z mięsa, gotować.



Krok 3

Po około 20 minutach gotowania dodać pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości.



Krok 4

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.



Krok 5

Z zupy usunąć liść laurowy i ziele angielskie, zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 6

Zupę podawać z usmażonym boczkiem i pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.