Drożdże wykrusz do miski, dodaj 0,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki letniej wody i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże podrosną. Jeśli użyjesz suszonych drożdży, również przygotuj rozczyn, dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie.
Do podrośniętych drożdży dodaj pozostałe składniki ciasta. Zagnieć i wyrabiaj je przez 5 minut. Gotowe ciasto przełóż z powrotem do miski, przykryj kuchenną ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby podrosło i podwoiło swoją objętość.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie dodaj pomidory z puszki. Zamieszaj i duś przez 10 minut, posól, a następnie zdejmij z ognia i wystudź.
Przestudzony sos zblenduj na gładko.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Większą porcję masy uformuj na kształt okręgu, dwie mniejsze - na uczy zajączka. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem blachę. Uformuj z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając je i rozpłaszczając na boki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (grzanie góra - dół).
Ciasto posmaruj sosem, dodaj jajka, pokrojone na plastry pieczarki, a wierzch posyp tartym serem. Możesz dodać inne, ulubione składniki. Pizzę wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą rukolą. Smacznego!
Dodaj komentarz