Pizza zajączek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na pizzę:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
  • 150 ml letniej wody

Sos i dodatki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g tartego Sera Mozzarella Mlekpol
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ugotowane jajka przepiórcze
  • kilka świeżych pieczarek
  • garść świeżej rukoli
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

Drożdże wykrusz do miski, dodaj 0,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki letniej wody i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże podrosną. Jeśli użyjesz suszonych drożdży, również przygotuj rozczyn, dzięki temu ciasto lepiej wyrośnie.

Do podrośniętych drożdży dodaj pozostałe składniki ciasta. Zagnieć i wyrabiaj je przez 5 minut. Gotowe ciasto przełóż z powrotem do miski, przykryj kuchenną ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby podrosło i podwoiło swoją objętość.



Sos do pizzy:

Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie dodaj pomidory z puszki. Zamieszaj i duś przez 10 minut, posól, a następnie zdejmij z ognia i wystudź.


Przestudzony sos zblenduj na gładko.



Przygotowanie pizzy:

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Większą porcję masy uformuj na kształt okręgu, dwie mniejsze - na uczy zajączka. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem blachę. Uformuj z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając je i rozpłaszczając na boki.


Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C (grzanie góra - dół).


Ciasto posmaruj sosem, dodaj jajka, pokrojone na plastry pieczarki, a wierzch posyp tartym serem. Możesz dodać inne, ulubione składniki. Pizzę wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Przed podaniem posyp świeżą rukolą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.