Zupa buraczkowa z papryką i porem

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 indycza szyjka
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 300 g żeberka wieprzowego
  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • ¼ selera korzeniowego
  • 700 g buraków czerwonych
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli.



Krok 2

Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z garnka, a wywar przecedzić przez sito.



Krok 3

W międzyczasie gdy gotuje się wywar, przygotować warzywa: pietruszkę, marchewki i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 4

Buraki, ziemniaki oraz paprykę pokroić w kostkę.



Krok 5

Pora dokładnie oczyścić i pokroić w półplasterki.



Krok 6

Do odcedzonego, gotującego się wywaru dodać buraki i gotować 5 minut.



Krok 7

Następnie dodać ziemniaki i warzywa starte na tarce. Gotować 10 minut.



Krok 8

Dodać paprykę oraz pora i gotować kolejne 10 minut.



Krok 9

Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy, a także posiekaną natkę pietruszki. Doprawić zupę świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.