Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z garnka, a wywar przecedzić przez sito.
W międzyczasie gdy gotuje się wywar, przygotować warzywa: pietruszkę, marchewki i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Buraki, ziemniaki oraz paprykę pokroić w kostkę.
Pora dokładnie oczyścić i pokroić w półplasterki.
Do odcedzonego, gotującego się wywaru dodać buraki i gotować 5 minut.
Następnie dodać ziemniaki i warzywa starte na tarce. Gotować 10 minut.
Dodać paprykę oraz pora i gotować kolejne 10 minut.
Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy, a także posiekaną natkę pietruszki. Doprawić zupę świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj komentarz