Placki z batatów

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 batat o wadze ok. 300 g
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia lub masło klarowane
  • opcjonalne przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Krok 1

Batata umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do wysokiej miski. Zetrzeć obraną cebulę i dodać ją do batatów.
Dodać resztę składników: przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz - jeśli używamy - paprykę w proszku i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać.



Krok 2

Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i nakładać po pełnej łyżce masy na 1 placka, rozprowadzić na cieńszy placek i uklepać masę. Smażyć przez ok. 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Powtórzyć smażenie z drugiej strony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.