Do miski przełóż śmietankę, wbij całe jajko, dodaj cukier, wlej mleko, olej oraz esencję waniliową. Zamieszaj dokładnie.
W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie za pomocą sitka przesiej do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto dokładnie, aby nie było grudek. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i dodaj do ciasta, zamieszaj do połączenia składników, nie dłużej.
Formę na muffiny lub małe babeczki wysmaruj cienko rozpuszczonym masłem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka).
Do foremek przełóż ciasto. Na środek każdej muffinki włóż po 3 maliny i przykryj ciastem, tak aby owoce nie wystawały.
Wstaw muffinki do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez około 12 -15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w muffinki wykałaczkę - najlepiej przy brzegu, czyli tak gdzie nie ma malin - jeśli wyjdzie sucha, muffinki są gotowe.
Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia w formie. Gdy ostygną przełóż na talerz, oblej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi malinami. Smacznego!
Dodaj komentarz