Eleganckie danie, polecane w sytuacji, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Danie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.
Polędwicę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Obsmażamy ją następnie na patelni, aż do zarumienienia. Patelnię wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
W tym czasie rozpuszczamy na drugiej patelni pozostałe 2 łyżki masła. Następnie dodajemy cebulę, którą smażymy do momentu, aż zmięknie. Na patelnię dodajemy bulion i żurawinę.
Przygotowaną polędwicę zdejmujemy z patelni, a pozostały z pieczenia sos dodajemy do sosu żurawinowego i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem żurawinowym. Dekorujemy pokrojoną w plastry cytryną i natką pietruszki.
Dodaj komentarz