Polędwica wieprzowa w sosie żurawinowym

Eleganckie danie, polecane w sytuacji, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Danie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 4 łyżki masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.



Krok 2

Polędwicę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Obsmażamy ją następnie na patelni, aż do zarumienienia. Patelnię wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.



Krok 3

W tym czasie rozpuszczamy na drugiej patelni pozostałe 2 łyżki masła. Następnie dodajemy cebulę, którą smażymy do momentu, aż zmięknie. Na patelnię dodajemy bulion i żurawinę.



Krok 4

Przygotowaną polędwicę zdejmujemy z patelni, a pozostały z pieczenia sos dodajemy do sosu żurawinowego i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem żurawinowym. Dekorujemy pokrojoną w plastry cytryną i natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.