Polędwiczki wieprzowe z kozim serem i karmelizowaną cebulką

Pyszna przekąska lub przystawka. Sprawdzi się również jako szybki lunch – zwłaszcza, jeśli mamy w lodówce przygotowaną wcześniej karmelizowaną cebulkę.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g polędwicy wieprzowej
  • - 3 łyżki oleju
  • - 150 g koziego sera
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 długa bagietka
  • - 2 łyżki oleju
  • - 500 g cebuli
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na medaliony. Rozbijamy je lekko pięścią, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na patelni.



Krok 2

Cebulę kroimy w piórka i szklimy ok. 20 minut na oleju, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy kolejne 20 minut, mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet i dusimy, aż płyn w całości odparuje - doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Bagietkę kroimy na kromki. Na bagietce układamy cebulkę, potem polędwiczkę, ser kozi. Na całość znów kładziemy cebulkę. Podajemy na ciepło.



Wskazówki

Dla przełamania słodszego smaku cebuli można podać z pomidorkami koktajlowymi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.