Pyszna przekąska lub przystawka. Sprawdzi się również jako szybki lunch – zwłaszcza, jeśli mamy w lodówce przygotowaną wcześniej karmelizowaną cebulkę.
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Polędwicę myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na medaliony. Rozbijamy je lekko pięścią, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na patelni.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy ok. 20 minut na oleju, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy kolejne 20 minut, mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet i dusimy, aż płyn w całości odparuje - doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze 5 minut.
Bagietkę kroimy na kromki. Na bagietce układamy cebulkę, potem polędwiczkę, ser kozi. Na całość znów kładziemy cebulkę. Podajemy na ciepło.
Dla przełamania słodszego smaku cebuli można podać z pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj komentarz