Leszcz jest rybą zarówno bardzo ościstą, jak i bardzo smaczną. Ocet pozwoli nam na uelastycznienie ości i zmniejszenie ryzyka zadławienia się nimi. Potrawa nadaje się do długiego przechowywania- nawet 2 lata i może być niezastąpiona przy niespodziewanej wizycie gości.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Leszcza solimy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy 5 minut.
Następnie w osobnym garnku gotujemy zalewę octową. Do garnka dodajemy ocet i wodę w stosunku 1:4. Dodajemy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Cebule obieramy i kroimy w talarki. Do uprzednio wymytych słoików wkładamy obgotowaną rybę (może się pozginać lub połamać, nie ma to znaczenia) i kilka krążków cebuli.
Wypełnione słoiki zalewamy do pełna gorącą zalewą octową i od razu zakręcamy. Nie ma potrzeby pasteryzować słoików.
Dodaj komentarz