Pomarańczowe ciasteczka z morelami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5-6 moreli
  • Cukier puder
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 30%

Przygotowanie

Krok 1

Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę.



Krok 2

Żółtka z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć.



Krok 3

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Połączyć z żółtkami i skórką pomarańczową, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 4

Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki.



Krok 5

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć cząstkę moreli i złożyć na pół, zlepiając kąciki. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i cukrem waniliowym. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Wskazówki

Upieczone, zimne ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.