Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę.
Żółtka z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Połączyć z żółtkami i skórką pomarańczową, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć cząstkę moreli i złożyć na pół, zlepiając kąciki. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i cukrem waniliowym. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone, zimne ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz