Potrawka z kurczaka

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (udka, skrzydełka, piersi)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła Łaciate
  • 150 g boczku
  • 5 cebulek szalotek
  • 750 ml bulionu mięsnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 g pieczarek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone mięso doprawić solą i pieprzem i oprószyć mąką.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać masło. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć przez minutę.



Krok 3

Dodać kawałki kurczaka i obsmażać przez około 5 minut z każdej strony. Mięso i boczek przełożyć do garnka.



Krok 4

Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Zalać bulionem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła. Do szklanki przelać trochę bulionu i wymieszać z koncentratem, dodać z powrotem do sosu.



Krok 5

Mięso zalać sosem i gotować pod przykryciem przez 45 minut.



Krok 6

Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać do mięsa, wymieszać.



Wskazówki

Podawać ze świeżą bagietką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.