Pizza z suszonymi pomidorami i pesto. Klasyczna wegetariańska pizza polecana na każdą okazję.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyciśnięty przez praskę czosnek, obsmażamy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aby sos zgęstniał. Na koniec całość blendujemy.
Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C. Z 1/2 części ciasta formujemy pizzę około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy 1/2 część przygotowanego sosu. Z podanych składników wychodzą dwie pizze.
Na wierzch pizzy nakładamy sos pomidorowy, układamy plasterki mozzarelli, posypujemy całość startym serem cheddar. Następnie na pizzy układamy kawałki suszonych pomidorów i robimy kleksy z zielonego pesto.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18 minut.
Przed podaniem dekorujemy pizzę kilkoma listkami rukoli.
Dodaj komentarz