Mięso wołowe płuczemy i dokładnie osuszamy. Mieszamy ocet, 1 łyżkę oleju, papryki (ostrą i słodką) w proszku, sól, rozmaryn, pieprz, drobno pokrojony lubczyk. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia obieramy cebulę i czosnek, które drobno kroimy. Nagrzewamy głęboką patelnię i obsmażamy na niej z każdej strony mięso z czosnkiem i cebulą tak, aby delikatnie się zarumieniło. Mięso i powstały sos przekładamy do garnka.
Podlewamy wodą, dodajemy jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy przez 2-2,5 godziny na małym ogniu. Ważne, aby co jakiś czas mięso odwracać i polewać sosem – będzie wówczas soczyste i równo przygotowane.
Podajemy na zimno w plasterkach lub na ciepło jako główny element dania głównego.
Dodaj komentarz