Prosta tarta cytrynowa

Smaku tej tarty cytrynowej nigdy nie zapomnisz!

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód tarty:

  • ½ szklanki masła Łaciate
  • ¼ szklanki cukru cukierniczego
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej

Nadzienie:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia o średnicy ok. 20 cm.



Krok 2

Przygotuj spód. W misce wymieszaj miękkie masło i cukier puder. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Ugnieć ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, aby zapobiec wybrzuszeniu się spodu podczas pieczenia.



Krok 3

Piecz w nagrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru, przez ok. 10-15 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ok. 15 do 30 minut. Nie wyłączaj piekarnika.



Krok 4

Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj cukier i jajka. Dodaj mąkę, sok z cytryny, skórkę cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników, a następnie wyłóż masę na upieczony spód tarty.



Krok 5

Włóż ciasto ponownie do piekarnika. Piecz przez ok. 20-25 min, aż do ścięcia się nadzienia. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Deser udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.