Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia o średnicy ok. 20 cm.
Przygotuj spód. W misce wymieszaj miękkie masło i cukier puder. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Ugnieć ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach, aby zapobiec wybrzuszeniu się spodu podczas pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru, przez ok. 10-15 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na ok. 15 do 30 minut. Nie wyłączaj piekarnika.
Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj cukier i jajka. Dodaj mąkę, sok z cytryny, skórkę cytryny i sól. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników, a następnie wyłóż masę na upieczony spód tarty.
Włóż ciasto ponownie do piekarnika. Piecz przez ok. 20-25 min, aż do ścięcia się nadzienia. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Deser udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz