Shepherds pie, czyli sycąca i smaczna zapiekanka pasterska z mięsem jagnięcym i puree ziemniaczanym. Nie należy może do dań typowo ekskluzywnych i nie zachwyca wyglądem, jednak jej smak i prostota wykonania rekompensują wszystko. Pyszne danie idealne na prosty, pożywny obiad - w trochę innej odsłonie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy na puree. Dodajemy masło i mleko, dobrze mieszamy i odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, a następnie podsmażamy delikatnie na patelni z 1 łyżką oleju. Po 5 minutach dodajemy jagnięcinę, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w kosteczkę marchewkę i doprawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Chwilę dusimy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy puree z ziemniaków. Posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
Dodaj komentarz