Pokrój cienko szalotkę, dymkę oraz paprykę. Marchew umyj i obierz, a potem zetrzyj na tarce. Imbir obierz i również zetrzyj na tarce. 1 jajko ubij w misce widelcem.
Na dużej, nieprzywierającej patelni, na średnim palniku, rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż na nią szalotkę, dymkę, paprykę i imbir. Od czasu do czasu mieszaj, aż warzywa zrobią się pachnące i zmiękną (ok. 2 minut).
Na patelnię dodaj ubite jajko i wymieszaj. Gotuj, aż do ścięcia jajka. Następnie dodaj ugotowany ryż i gotuj jeszcze 1 minutę (bez mieszania), aż ryż zacznie “chrupać”. Wrzuć ¾ groszku, ¾ tartej marchewki oraz strąki groszku. Wymieszaj wszystko dokładnie. Smaż, aż do momentu, gdy warzywa zmiękną - ok. 5-6 minut. Na koniec dodaj sos sojowy i ponownie wymieszaj.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż 4 jajka sadzone.
Podziel smażony ryż z warzywami na talerze. Na każdym ułóż jajko sadzone i obsyp pozostałymi warzywami. Smacznego!
Dodaj komentarz