Drożdże rozetrzeć w misce z 1 łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i 50 ml mleka ciepłego, wymieszać i odstawić zaczyn na 15 minut. Osobno w misce mąkę przesiać dodając resztę cukru, sól, wlać zaczyn, resztę mleka (ciepłe), jajko, 2 żółtka i miękkie masło. Wszystko wymieszać i zacząć wyrabiać. Można ręcznie lub mikserem na gładką, sprężystą całość. Przykryć miskę ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto wyłożyć na stolnicę jeszcze chwilę zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich wałkować na grubość ok. 2-3 cm. Roztopić masło 50 g i posmarować nim każdy blat ciasta. Cukier waniliowy i cynamon wymieszać w małej misce i posypać posmarowane placki. Na tym etapie można dodać jeszcze rodzynki jak ktoś lubi. Teraz trzeba zwijać w roladę oba ciasta, pokroić każde na plastry wielkość ok. 2 cm i ustawiać kolejno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstęp pomiędzy ślimakami. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. (Ciasto dzielimi na dwa bo lepiej jest zwijać w rolady:-)
1 jajko i 2 łyżki mleka roztrzepać i posmarować wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 15-20 min na złoto w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ślimaki należy polać lukrem. Sok z cytryny należy połączyć z cukrem pudrem masa ma być gładka i gęsta. Jeżeli jest za gęsta można dodać kilka kropli wody przegotowanej.
Dodaj komentarz