Ryż na mleku z wanilią to pyszne śniadanie nie tylko dla najmłodszych. Zasmakuje również dorosłym.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka. Dodajemy ryż, cukier i sól.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i skrobiemy ziarenka, dodajemy je do mleka. Następnie dodajemy także laskę wanilii.
Gotujemy ryż z mlekiem na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Do momentu, aż ryż będzie miękki.
Żółtka mieszamy z 0,5 szklanki mleka i wlewamy do gotującego się ryżu, mieszamy cały czas. Gotujemy razem przez 3 minuty, mieszając. Na koniec dodajemy masło i znów mieszamy. Podajemy.
Dodaj komentarz