Pudding ryżowy na mleku z wanilią

Ryż na mleku z wanilią to pyszne śniadanie nie tylko dla najmłodszych. Zasmakuje również dorosłym.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 szklanka okrągłego ryżu np. do risotto
  • - 3 szklanki mleka
  • - 3 łyżki cukru
  • - 2 żółtka
  • - 1 laska wanilii
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki masła

Przygotowanie

Krok 1

2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka. Dodajemy ryż, cukier i sól.



Krok 2

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i skrobiemy ziarenka, dodajemy je do mleka. Następnie dodajemy także laskę wanilii.



Krok 3

Gotujemy ryż z mlekiem na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Do momentu, aż ryż będzie miękki.



Krok 4

Żółtka mieszamy z 0,5 szklanki mleka i wlewamy do gotującego się ryżu, mieszamy cały czas. Gotujemy razem przez 3 minuty, mieszając. Na koniec dodajemy masło i znów mieszamy. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.