Pulpety wieprzowe w ostrym sosie

Ostry paprykowy sos świetnie współgra z pulpecikami wieprzowymi i ryżem. Danie dla osób lubiących pikantną kuchnię. Idealne na obiad lub lunch.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 4 woreczki ryżu
  • surówka warzywna

Sos:

  • 2 papryczki chili
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.



Krok 2

Formujemy pulpety i obsmażamy je na patelni, po czym przekładamy na talerz. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.



Krok 3

Przygotowujemy sos: podgrzewamy w rondelku przecier pomidorowy. Dodajemy drobno pokrojone papryczki chili i dusimy 5 minut. Dodajemy przyprawy i śmietankę Łaciatą 18%. Dusimy jeszcze 5 minut.



Krok 4

Do sosu dodajemy pulpeciki i całość dusimy jeszcze ok. 15 minut. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.