Jajka powinny być ciepłe - trzeba je wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki. Żółtka oddziel od białek. Białka przełóż do miski i miksujemy do chwili, aż utworzą jasną pianę. Następnie, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, dodawaj po łyżce cukru. Każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednio dodana porcja całkowicie się rozpuści. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, a na sam koniec wlewamy wodę.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez gęste sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Mieszaj delikatnie, za pomocą łyżki aby ciasto za bardzo nie opadło. Każdą kolejną łyżkę mąki dodajemy dopiero wtedy, gdy wcześniejsza porcja mąki równomiernie połączy się z ciastem.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki zostaw czyste) i przelej do niej ciasto. Torownicę wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, przez ok. 30-35 min
Dodaj komentarz