Puszysty sernik z borówkami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyzki cukru pudru,
  • 25 dać masła Łaciate schłodzone,
  • 5 żółtek

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogiem półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 12,5 dać masła Łaciate,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

BEZA

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 500 g borówek,
  • cukier puder do posyp ania

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Prostokątną foremkę 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość wyrobić palcami, tak jak na kruszonkę. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną połową ciasta wyłożyć przygotowaną foremkę, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Drugą połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.



Przygotowanie masy

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Jajka zmiksować z cukrem i miękkim masłem do białości (najlepiej mikserem na najwyższych obrotach), dodawać stopniowo zmielony twaróg i miksować już na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia.



Przygotowanie bezy

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i cały czas ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (miksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut).



Pieczenie

Ciasto z zamrażalnika wyjąć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Foremkę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć masę serową, na ser poukładać borówki,wyłożyć bezę i wierzch posypać startym ciastem. Sernik piec na złoty kolor ok. 60 minut (piekałam 55 minut) w temperaturze 180 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Wyłączyć piekarnik i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!



Wskazówki

Można użyć dowolnych teraz sezonowych owoców, zimą brzoskwinie z puszki

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.