Puttanesca

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200g makaronu penne
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwek
  • olej
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 filecików anchois
  • czosnek
  • pasta z ostrych papryczek
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Przez pół minuty podsmażamy 2 ząbki czosnku, wcześniej przeciśniętego przez praskę.



Krok 3

Dodajemy pół łyżeczki pasty z papryczek. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy aż zgęstnieje.



Krok 4

Oliwki, kapary i anchois kroimy i dodajemy do sosu. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy solą do smaku.



Krok 5

Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.