Risotto z chorizo i czerwonym winem

Kiełbasa chorizo jest bardzo ceniona w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Przygotowuje się ją podobnie jak inne wędliny wieprzowe. Koniecznie spróbuj tą wersje risotto!

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 4 szklanki bulionu
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • Oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie pasterki. Parmezan ścieramy na grubych oczkach. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Bulion podgrzewamy i zostawiamy na małym ogniu, aby cały czas był gorący.



Krok 2

W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Wlewamy wino. Po jego odparowaniu stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Pod koniec dodajemy plasterki kiełbasy chorizo.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również śmietankę łaciata oraz masło. Całość mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy startym parmezanem oraz drobno pokrojoną pietruszką. Smacznego!



Wskazówki

Podajemy razem z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.