Risotto z cukinią i krewetkami

Risotto z owocami morza to najlepsza wersja tego włoskiego dania. Dodatek cukinii sprawia, że danie jest oryginalne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szalotki
  • oliwa z oliwek
  • 400 g ryżu arborio
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 500 g krewetek królewskich
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki przed smażeniem nacieramy oliwą z oliwek i czarnym zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny, po czym smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podczas smażenia należy dosyć często mieszać, by nie przywarły.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 2-3 minuty. Dolewamy wino oraz dodajemy szafran. Gdy wino odparuje dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i zaczynamy stopniowo podlewać ryż bulionem rybnym. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 3

Gotowe danie zestawimy z ognia, dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyski masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 4

Na talerzu układamy ryż i usmażone krewetki.



Wskazówki

Idealnie smakuje razem z lampką schłodzonego, wytrawnego, białego wina.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.