Jeśli jeszcze nie jadłaś risotto z owocami morza to przepis właśnie dla Ciebie. Wbrew pozorom wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest stosunkowo łatwe. Takie danie z pewnością sprawdzi się na kolacji z przyjaciółmi.
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki
Ze śmietanką
Rozgrzewamy na patelni oliwę. Kroimy drobno szalotkę oraz wyciskami przez praskę czosnek i wrzucamy na patelnię. Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy ryż i chwilę smażymy.
Następnie wlewamy wino. Po jego całkowitym odparowaniu wlewamy porcjami wodę. Ważne aby przed dodaniem kolejnej porcji wody, wcześniejsza została już wchłonięta przez ryż.
Dodajemy rozmrożone owoce morza i gotuje około 5-10 minut. Pamiętajmy, że krewetki muszą zrobić się różowe. To oznacza, że są gotowe do spożycia.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 2 łyżki śmietanki Łaciatej i masła, aby uzyskać kremową konsystencję. Z połówki cytryny odkrawamy dwa plastry, z pozostałej części wyciskamy sok i polewamy nim risotto. Całość ostrożnie mieszamy
Na gotowe risotto kładziemy dwa plasterki cytryny.
Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym koperkiem i szczypiorkiem.
Dodaj komentarz