Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól, ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem, śmietanę, posiekać.
Następnie podzielić na trzy części. Do jednej części dodać pure z dyni, do drugiej młody jęczmień mielony i szpinak, trzecią część pozostawić jasną.
Wszystkie trzy kolory ciasta oddzielnie zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi, gdy jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, odparować. Suszone grzyby umyć, zamoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej na 2 godziny, następnie ugotować, ostudzić, drobno posiekać. Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie wsypać na sito, przelać wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną i osączoną komosę ryżową, grzyby i soczewicę połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Każdy kolor ciasta oddzielnie rozwałkować, foremką do babeczek wykroić krążki, nałożyć porcje farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Oba rogi pierożka zawinąć na palcu i zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dodaj komentarz