Risotto grzybami i szafranem

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 200 g grzybów lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 1 szczypta szafranu
  • 2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby pokrój w paski i podsmaż na patelni. Odstaw na bok.



Krok 2

W dużym rondlu rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty.



Krok 3

Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Następnie stopniowo dolewaj bulion, cały czas mieszając.



Krok 4

Dodaj szafran i pieczarki. Gotuj risotto, aż ryż będzie miękki i kremowy. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.