Risotto w wersji na zielono. Szpinak bogaty w składniki odżywcze sprawia, że danie jest zdrowe i dla każdego. Polecane na lunch, kolację lub danie główne.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Szpinak myjemy i osuszamy.
W wysokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy listka szpinaku i smażymy całość przez 2 minuty. Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę.
Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, wtedy stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Na koniec dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Całość mieszamy.
W wersji dla dzieci nie dodajemy wino. Zamieniamy je na bulion.
Dodaj komentarz