rogale dyniowe z nutellą

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

dynia rogale deser

  • 1\2 szklanki purre z dyni
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka gęstej śmietany ŁACIATA 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła ŁACIATE
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • Nadzienie:
  • krem Nutella
  • WIERZCH:
  • 1 łyżka purre z dyni
  • 2 łyżki masła ŁACIATE
  • 1\2 kostki czekolady białej

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, dodać troche cukru i śmietanę. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą, odstawić na około 10 minut.



Krok 2

Do miski wsypać mąkę, skórkę z pomarańczy, dodać masło i żółtka. Dodąć też rozczyn drożdzowy i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły, cienki placek. Każdy placek podzielić na 8 trójkątów, na każdym ułożyć po łyżeczce nutelli.



Krok 3

Zwinąć i uformować rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć czystą ścierką i odstawić na kwadrans.



Krok 4

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 18-20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu polać polewą dyniowo-czekoladową.



Krok 5

W rondelku rozpuścić masło, dodąć czekoladę i purre z dyni, całość chwilę podgrzać na ogniu. Polewą polać wierzch rogali, odstawić by polewa stężała.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.